ISO/TS 16949 AUDITOR KALIBRÁLÓ WORKSHOP

Az egységes auditori megközelítés az IATF tanúsítási szabályzat legújabb kiadása alapján


2014. április 1. - Budapest
 
Április elsején egy workshop-okkal egybekötött konferenciát rendeztünk „ISO/TS 16949 belső auditor kalibráló workshop” címen.
A rendezvény kiváltó oka alapvetően az volt, hogy április 1-ei hatállyal életbe lépett az IATF új tanúsítási szabályzata. A változások alapvetően a tanúsító szervezetre vonatkoznak, de számos változás érinti az auditált szervezeteket is.
A következő hetekben hírleveleinken keresztül ismertetjük Önökkel ezeket a változtatásokat, hogy olvasóink naprakész információkkal rendelkezzenek a tanúsító auditokon.
 
A konferencia napja két részből állt: 1. a délelőtt szakaszban 3 előadást hallgathattak meg a résztvevők, ahol lehetőségük volt konzultációs jelleggel kérdéseket is megvitatni; 2. a délutáni rész pedig minden csoport számára 3 rövid workshop-ot jelentett, amelyek alapvetően a belső auditokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekkel kapcsolatban nyújtott némi gyakorlási lehetőséget.
 

Az előadások:
Az első előadáson Faith Tamás - DNV GL vezető auditora - ismertette a tanúsítási szabályzat azon változásait, melyek az auditált szervezeteket érintik, hangsúlyt helyezve a távoli telephelyek új meghatározására és az aditon azonosított eltérések státuszára.
A második előadáson Szabó András Viktor – BSI vezető auditor – a belső auditok felügyeletével, a belső auditorok képzettségi követelményeivel és az eltérések helyesbítő tevékenységeivel kapcsolatos elveket, és azok értelmezésével kapcsolatos tudnivalókat ismertette.
A harmadik előadáson Bónitz István – Autóipari vezető tanácsadó – az auditokon azonosított eltérések besorolásával, az eltérések gyökérokának azonosítására szolgáló módszerekkel és a helyesbítő tevékenységek lezárásának kritériumaival foglalkozott.
 
A délutáni workshop-ok témái a következők voltak:
1. Belső auditok tervezése az éves audit program és az egyes auditok audit-terveinek elkészítése, valamint a belső auditorok képzettségi követelményeinek összeállítása

2. Auditori tapasztalatok alapján összeállított eltérések elemzése és besorolása major/minor/OFI kategóriákba.

3. Szintén auditori tapasztalatok alapján összegyűjtött esetek elemzése, a vonatkozó szabványpont azonosítása, az eltérés megfogalmazása, gyökérok azonosítás és helyesbítő intézkedés megfogalmazás.
 
A konferencia címének megfelelően a cél az volt, hogy a belső auditokért felelős munkatársak ismereteinek naprakészen tartását elősegítsük, valamint egy egységes, az IATF követelményeivel is összhangban lévő auditori szemlélet kialakulását elősegítsük. A kitűzött célt a visszajelzések alapján sikeresen elértünk.
 
 
Katalógus letöltése

NYÍLT képzési időpontok és árlista -
2018. I. félév
 

Rendszerfejlesztés

Heti eltérés blog

Heti eltérés rovatunkban auditorunk minden héten egy esetet dolgoz fel. Most Ön is próbára teheti tudását.
bővebben
 Magyarországon először kapható magyar nyelven a VDA 6.3 című kiadvány.